تاریخ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۲۰۲۴
به گزارش اقتصاد معاصر؛شصتمین انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به زودی برگزار خواهد شد و رقابت بین دو نامزد دونالد ترامپ و کاملا هریس می باشد زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا 5 نوامبر 2024 می باشد.
طبق قانون اساسی ایالات متحده، انتخابات ریاست جمهوری این کشور باید هر چهار سال یک بار در روز سهشنبه اول نوامبر برگزار شود؛ براین اساس، انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده آمریکا در تاریخ پنجم نوامبر ۲۰۲۴ (۱۵ آبان ماه) برگزار خواهد شد.
بنابراین طی 4 روز دیگر شصتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رقم خواهد خورد تا «کامالا هریس» نماینده طیف دموکرات یا «دونالد ترامپ» نامزد حزب جمهوریخواه به عنوان چهلوهفتمین رئیس جمهوری این کشور وارد کاخ سفید شود.
تاریخ انتخابات ریاست جمهوری آمریکا 2024
انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده آمریکا شصتمین انتخابات ریاستجمهوری خواهد بود که قرار است سهشنبه ۵ نوامبر ۲۰۲۴ ( سه شنبه 15 آبان ماه 1403)برگزار شود. رایدهندهها در هر ایالت و ناحیهٔ کلمبیا، گزینندگان مورد نظر خود برای مجمع گزینندگان را انتخاب خواهند کرد. سپس رئیسجمهور و معاون رئیسجمهور بهوسیلهٔ مجمع گزینندگان برای یک دورهٔ چهارساله انتخاب خواهند شد.
اگر ترامپ پیروز شود، دومین رئیسجمهور پس از گروور کلیولند خواهد شد که در یک دوره غیرمتوالی خدمت میکند. او همچنین اولین رئیسجمهور سابق است که پس از تئودور روزولت در سال ۱۹۱۲ برای بار دوم نامزد یک حزب بزرگ شد و همچنین اولین رئیسجمهور سابق است که پس از هربرت هوور در سال ۱۹۴۰ نامزد شده است.
انتخابات ریاست جمهوری همزمان با انتخابات مجلس سنا و مجلس نمایندگان آمریکا برگزار میشود. چندین ایالت نیز انتخابات فرمانداری و قانونگذاری ایالتی برگزار خواهند کرد. انتظار میرود جرم و جنایت، آموزش،مهاجرت، کنترل اسلحه،بهداشت و سلامت، حق سقط جنین،حقوق الجیبیتی (به ویژه حقوق تراجنسیتی)، اقتصاد،تقلب انتخاباتی،تغییر اقلیم، حمله روسیه به اوکراین، جنگ اسرائیل و حماس، کیفرخواست علیه دونالد ترامپ و ترور نافرجام دونالد ترامپ موضوعات اصلی کارزارهای انتخاباتی باشند.
افرادی که تا کنور رئیس جمهور آمریکا بوده اند
گفتنی است، آمریکا تاکنون ۴۶ رئیسجمهور داشته است. اولین آن «جورج واشنگتن» بود که در سال ۱۷۸۹ انتخاب شد و چهل و ششمین رئیسجمهور این کشور نیز «جو بایدن» است که در انتخابات سال ۲۰۲۰ به پیروزی رسید و از ژانویه ۲۰۲۱ قدرت را در دست گرفته است.
با توجه به اینکه برخی رؤسای جمهور آمریکا بیش از یک دوره بر این کرسی تکیه زدهاند، آمریکا تا به امروز ۵۹ دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار کردهاست. برخی از رؤسای جمهور دو دوره پشت سر هم (یا با فاصله) انتخاب شدهاند، در حالی که برخی دیگر فقط یک دوره انتخاب شده اند یا به دلایلی مانند استعفا یا ترور، دوره آنها کوتاهتر بودهاست.
آمریکا در طول تاریخ خود رییسان جمهوری زیادی داشته که تأثیرهای قابل توجهی بر سیاست داخلی و خارجی این کشور و حتی جهان داشتهاند. برخی از آنها به دلیل همزمانی با چالشها، بحرانها، تغییرهای اجتماعی و اقتصادی یا تأثیرهای جهانی به عنوان مهمترین چهرههای ریاست جمهوری این کشور شناخته میشوند.
با لحاظ توضیحات اخیر؛ ۱۲ تن از مهمترین رؤسای جمهور آمریکا عبارتند از: جورج واشنگتن (۱۷۸۹-۱۷۹۷)، توماس جفرسون (۱۸۰۱-۱۸۰۹)، آبراهام لینکلن (۱۸۶۱-۱۸۶۵)، تئودور روزولت (۱۹۰۱-۱۹۰۹)، ودرو ویلسون (۱۹۱۳-۱۹۲۱)، فرانکلین دی. روزولت (۱۹۳۳-۱۹۴۵)، هری ترومن (۱۹۴۵-۱۹۵۳)، جان اف. کندی (۱۹۶۱-۱۹۶۳)، لیندون بی. جانسون (۱۹۶۳-۱۹۶۹)، ریچارد نیکسون (۱۹۶۹-۱۹۷۴)، رونالد ریگان (۱۹۸۱-۱۹۸۹) و باراک اوباما (۲۰۰۹-۲۰۱۷).
بنابر این گزارش، انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ تأثیرات زیادی بر سیاست داخلی و خارجی ایالات متحده خواهد داشت. این انتخابات همچنین بر روابط ایالات متحده با سایر کشورها نیز تأثیرگذار خواهد بود.
رئیس جمهوری کنونی آمریکا
جو بایدن، رئیسجمهور وقت از حزب دموکرات، در ابتدا برای انتخاب مجدد نامزد و در ۱۲ مارس نامزد مقرر حزب اعلام شد. بایدن در انتخابات مقدماتی دموکراتها رقیب چشمگیری نداشت.با این حال، عملکرد بایدن در مناظره ریاستجمهوری ژوئن ۲۰۲۴ نگرانیها در خصوص سن او را تشدید ساخت و به درخواستهای گسترده درونحزبی برای ترک رقابتها منجر شد.او در ۲۱ ژوئیه کنارهگیری کرد و از معاون رئیسجمهور کامالا هریس، که مبارزات انتخاباتی خود را در همان روز آغاز کرد، حمایت نمود. هریس به اندازه کافی تأییدیه نمایندگان را به دست آورد و روز بعد نامزد مقرر، و در ۵ اوت نامزد رسمی حزب شد. روز بعد، هریس فرماندار مینهسوتا یعنی تیم والز را بهعنوان جفت انتخابی خود برگزید.
شرایط و نحوه برگزاری انتخابات آمریکا
ماده دوم قانون اساسی ایالات متحده بیان میدارد، برای اینکه شخصی به عنوان رئیسجمهور انتخاب شود، باید شهروند حقیقی متولد در ایالات متحده باشد و حداقل ۳۵ سال سن داشته باشد و دستکم ۱۴ سال در ایالات متحده سکونت کرده باشد. . متمم بیست و دوم هر شخصی را از انتخاب شدن بیش از دو بار به عنوان رئیسجمهور منع کرده است. در مجموعه انتخاباتهای مقدماتی احزاب آمریکایی در سراسر ایالات متحده، نمایندگانی انتخاب میشوند که اختیار نامزد کردن کاندیداهای برجسته را در همایش ملی احزاب مربوط دارند. از این رو کاندیداهای برجسته میکوشند در این انتخاباتها خود را به عنوان نامزد حزب تثبیت کنند. در همایش ملی احزاب یک معاون اول هم به عنوان جفت انتخاباتی نامزد اصلی انتخاب میشود تا تکت انتخاباتی حزب تکمیل گردد. معمولاً نامزد نهایی انتخابات خودش یک زوج را برمیگزیند که در نهایت در همایش ملی به تصویب نمایندگان حزب میرسد.
انتخابات سراسری نوامبر یک انتخابات غیرمستقیم است که در آن رایدهندگان به فهرستی از اعضای مجمع گزینندگان رای میدهند. سپس این گزینندگان مستقیماً رئیسجمهور و معاون رئیسجمهور را برمیگزینند.
دفاتر انتخاباتی با افزایش حجم کاری و پیگیریهای مردمی مواجه هستند و از این رو مقامات در بسیاری از ایالتهای مهم به دنبال جذب بودجه بیشتر به منظور استخدام کارمندان بیشتر و افزایش امنیت انتخابات و آموزش بودهاند. بروز چنین اوضاعی در حالی است که بسیاری از این دفاتر با افزایش تعداد بازنشستگیها و همچنین درخواست سوابق از سوی مردم بهواسطه بیاعتمادی ناشی از شکست ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ روبرو هستند.
دیوان عالی ایالت کلرادو، یک دادگاه گردشی در ایالت ایلینویو وزیر ایالت مینحکم دادند ترامپ طبق بخش سوم از متمم چهاردهم قانون اساسی ایالات متحده به دلیل نقشی که در یورش ۲۰۲۱ به کاخ کنگره داشته، فاقد صلاحیت برای ریاست جمهوری است. این مراجع قضایی و سیاسی کوشیدند با تکیه به همین احکام، از ورود نام وی به تعرفههای انتخاباتی حوزه قضایی خود جلوگیری کنند اما دیوان عالی ایالات متحده در روز ۴ مارس به اتفاق آرا حکم داد که بخش سوم از متمم چهاردهم به ایالتها اختیار تعیین صلاحیت اشخاص برای شرکت در انتخاباتهایی که در سطح ملی برگزار میشوند را نمیدهد.